Tips

Wist u dat onze campers zich altijd bevinden in de staat waarin ze door ons zijn ingekocht? Wilt u bijvoorbeeld iets veranderen of opbouwen?

Alles is mogelijk!

Camper financieren

Bereken hier uw maandlijke kosten voor het financieren van uw nieuwe camper.

Voorbeelden*

  1. Nieuwe stoffering zitgroep en voorstoelen vanaf: € 700,-
  2. Cruise control: € 650,-
  3. Poetsen en polijsten: € 150,-
  4. Spuiten in kleur, bijvoorbeeld de bumper: € 200,-
  5. Groot dakraam inbouwen vanaf: € 500,-
  6. Automatische schotel: 1250,-
  7. Airco inbouw: €1000,-
tips voor een fijne reis met jouw camper

(*Typfouten en prijswijzigingen voorbehouden)

Accu: In de meeste campers zitten 2 accu's. Achterin het woongedeelte bevindt zich de huishoudelijke accu, meestal onder de stoel voor in de cabine, soms achter, onder het bed, of in de vloer (dubbele bodem). Een accu die helemaal leeg is kan soms niet via de acculader in de camper worden opgeladen, soms moet men, om de accu's weer op niveau te krijgen, een externe lader gebruiken. De accu wordt geladen tijdens het rijden of wanneer uw camper aan een 220 volt punt staat. Koppel in de winter een accu af of zet hem aan de lader, een accu zonder spanning zal bevriezen en is dan kapot.

Water: In een camper zitten meestal 2 watertanks: voor schoon en vuil water. De schone watertank zit vaak in de camper, de vuilwatertank zit onder de camper. Spoel de schoonwatertank goed door aan het begin van het seizoen of gebruik hiervoor een speciale reiniger. Indien het water spontaan onder de camper uitstroomt, controleer dan de vorstbeveiliging. Deze knop bevindt zich bij de combiboiler (verwarmingsketel). Deze knop kunt u omhoogtrekken, zodat deze beveiliging sluit.

Stroom: Eigenlijk alles binnen in de camper werkt op 12 volt, via de accu's. Indien u 220 volt wilt gebruiken dan moet u de camper aan een 220 volt punt aansluiten. Stelregel is dat u gemiddeld 3 dagen, zonder bijladen, de accu's kunt gebruiken. Via zonnepanelen kunt u de capaciteit van de accu verhogen, dit is geen hoofdlading maar een bij lading.

Gas: Het gas in de camper wordt gebruikt om te koken, te verwarmen en te koelen (koelkast). In de meeste campers zitten flessen met gas. In de winter gebruikt u ongeveer 1 fles per week. In de zomer, zonder gebruik van de kachel, kunt u maanden met een gasfles doen. De koelkast kan ook op gas werken, dit is handig op plekken waar geen stroom is. Dus bij “wild” kamperen kan de koelkast op gas functioneren. Soms start de kachel of boiler niet in één keer op. Dit kan veroorzaakt worden door lucht in de leiding. Probeer het een aantal keer, lukt dit niet controleer dan of de spanning voldoende is.

Lekkage: Een camper wordt waterdicht gemaakt met kit. Kit heeft helaas niet het eeuwige leven dus vroeg of laat kunt u worden geconfronteerd met lekkage van uw camper. Indien u lekkage, bijvoorbeeld aan een dakraam, ontdekt, kit deze dan niet alleen af, maar demonteer het dakluik. Ontvet deze goed en dicht dan af met een goede kit. U kunt dit het allerbeste door een van onze monteurs laten uitvoeren.

Luifel: Draai een luifel nooit helemaal uit zonder een ondersteuning. Dus wanneer u de luifel uitdraait, zet de poten dan ook uit en draai dan pas verder. Maak uw luifel goed vast, zodat deze niet kapot waait met wind.

Fietsendrager: Controleer altijd het maximum draaggewicht van de fietsendrager, meestal is dit 60 kg. Weeg uw fietsen vooraf indien u het gewicht niet zeker weet!

Motor: Check voor uw rit het motoroliepeil, ook de koelvloeistof etc. Een te laag oliepeil kan schade aan uw motor geven, maar een te hoog oliepeil ook. Kijkt u ook even waar de zekeringen van uw camper zitten, of er een reservewiel is en waar de krik ligt. Sommige modellen hebben trouwens geen reservewiel.

Ga goed voorbereid op pad! Zodat u onderweg niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Banden: Onze campers worden afgeleverd met een APK. Een APK zegt echter niets over de ouderdom van een band. Er kan genoeg profiel zijn, maar ondertussen kan de band 'uitgedroogd' zijn. Vervang uw banden daarom minimaal eens in de 5 jaar! Want op een klapband zit u echt niet te wachten.

We zullen deze lijst* met bruikbare tips regelmatig uitbreiden. Natuurlijk kunt u bij problemen ook altijd een afspraak maken met onze werkplaats:

TEL: 0591-357133

Met een vriendelijke groet, TEAM BOSMA CAMPERS
*Natuurlijk staan wij altijd open voor interessante tips.

Heeft u nog tips die anderen kunnen helpen of wilt u camperaars een plezier doen? Laat het ons weten via een email.
Wellicht zullen we de door u ingezonden tips plaatsen op onze website.
Bedankt!